Sad je kraj - norveški naftni div se pita za plate

Norveški državni investicioni fond, najveći na svetu i s akcijama u 9.000 kompanija, pozabaviće se previsokim platama čelnika u kompanijama u kojima ima udela.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

09:51

Sad je kraj - norveški naftni div se pita za plate
Foto: Thinkstock

"To je tema koju ćemo pratiti", izjavila je portparolka odeljenja norveške centralne banke koje je zaduženo za upravljanje tim fondom Marta Škar za agenciju Frans pres.

Pomenuti fond je "težak" skoro sedam biliona kruna (757 milijardi evra) i ima velikog uticaja na način vođenja kompanija u koje je investirao.

Problem isplate prekomernih kompenzacija rukovodiocima je nedavno postalo goruće pitanje kod investitora, a šef norveškog investicionog fonda Ingve Slingstad je izjavio juče da će se Norveška izboriti s tim problemom.

Norveški fond, koji je ranije odbio da se meša u to koliko su šefovi plaćeni, odlučio je sada da je takav stav neodrživ. Takav potez praktično će pogoditi svaku kompaniju na svetu, jer norveški fond poseduje prosečno 1,3 odsto svake od njih.

Naftni fond je do nedavno bio veoma oprezan u vezi pitanja korporativnog upravljanja, tvrdeći da je čisto finansijski investitor. Ali nakon što njegova imovina porasla sedam puta u poslednjih 11 godina, zaključio je da ne može da izbegne odgovornost kao veliki investitor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: