Nafta jeftinija zbog iračkog izvoza "crnog zlata"

Terminske cene nafte su tokom trgovanja u Aziji pale, jer je skok iračkog izvoza nafte prouzrokovao obnavljanje zabrinutosti u pogledu preobimne globalne ponude

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

10:29

Nafta jeftinija zbog iračkog izvoza
(Foto: Thinkstock.com)

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u junu skliznula je naniže za 42 centa na 45,50 dolara po barelu, dok je severnomorska sirova nafta "brent", takođe za junske isporuke, pojeftinila za 55 centi na 46,82 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Cene nafte su u protekle četiri nedelje beležile rast zahvaljujući slabijem dolaru i pojedinim pokazateljima blagog oporavka globalne ekonomije, a naročito Kine.

Prošle nedelje, cena WTI je porasla 5,0 odsto, a "brenta" za 6,7 odsto, što je znatno više u odnosu na 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel iz februara.

Vlasti u Iraku, drugom najvećem proizvođaču nafte unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), saopštile su juče da su u aprilu izvozile 3,36 miliona barela dnevno, što je blizu rekordnog nivoa od 3,365 miliona barela, koji je poslednji put viđen u novembru prošle godine, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: