Otac bitkoina razotkriven: Ostavite me na miru

Australijski preduzetnik Krejg Rajt objavio je da je on tvorac bitkoina i svoju tvrdnju potkrepio validnom dokumentacijom, prenosi BBC.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

09:28

Otac bitkoina razotkriven: Ostavite me na miru
Foto: Getty images

Kako je rekao, "to nije bio njegov izbor" i primoran je to da uradi, uprkos svojim željama.

Njegovim priznanjem okončano je nagađanje o tome ko je izmislio ovu kriptovalutu i konačno je svetu poznat pravi identitet misterioznog "Satošija Nakomota".

Vrajt je priložio i tehničku dokumentaciju da bi dokazao da je on “otac” btikoina, pozvao je BBC, Ekonomist GQ, a istaknuti članovi bitkoin zajednice potvrdili su njegove tvrdnje.

Podsetimo, ranije je ovaj poslovni čovek i dovođen u vezu s bitkoinom, čak je nakon pisanja američkih medija prošle godine,policija pretresla njegov stan, ali tada nije dokazano da je imao veze s bikoinom.

"Nisam uradio ovo zato što sam to želeo, ovo nije bio moj izbor. Stvarno ne želim da budem zaštitno lice bitkoina. Želim samo da radim, želim samo da nastavim da se bavim onim što želim. Ne želim novac, ne želim slavu, ni divljenje. Želim da me svi ostave na miru", rekao je on

Veruje se da je "Satoši Nakamoto" od nastanka bitkoina prikupio oko milion ove valute, trenutne vrednosti od oko 450 miliona dolara.

Novinari su Rajta doveli u vezu s bitkoinom prošle godine na jednoj konferenciji koja je bila o bitkoinu, a na kojoj se Rajt predstavio kao istraživač. Međutim, njegova istraživanja nisu bila nikome poznata. Nakon kraćeg razgovora, naslutili su da upravo on stoji iza pseudonima Nakamoto. Kasnije su otkriveni neki njegovi zapisi i mejilovi, ali on to do danas nije priznao.

Ipak, neki mediji, poput Ekonomista, sa skepsom su primili ove vesti i sumnjaju da je Rajt zaista izmislio bitkoin.

"Rajt može biti Nakomoto, ali i dalje ostaju otvorena važna pitanja. Naš zaključak je da nikada neće biti do kraja utvrđeno ko je pravi tvorac bitkoina", piše danas Ekonomist i dodaje da je postao mnogo veći od Nakomota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: