Šojble kritikuje VW: Šta to radite?

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kritikovao je Upravni odobor Folksvagena zbog bonusa koje deli menadžmentu uprskos tome što su na ivici kolapsa.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

12:24

Šojble kritikuje VW: Šta to radite?
Foto: Getty images

“Ne mogu da razumem menadžere koji u trenutnoj situaciji u kojoj se kompanija nalazi čak brane svoje bonuse javno”, rekao je Šojble.

“To je dokaz da nešto nije kako treba”, rekao je.

Nemački auto-gigant planira da vodećim menadžerima isplatiti ukupno 63,2 miliona evra za 2015. godinu, uprkos ogromnim gubicima koje je prouzrokovao skandal sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Ova vest izazvala je gnev u nemačkoj javnosti, ali i razmirice unutar nadzornog odobra same kompanije.

Mnogi kritikuju menadžere govoreći da bi trebalo da se odreknu bonusa zbog troškova koje VW mora da isplati zbog nastalog skandala, takođe pozivaju ih na moral.

VW je, takođe, objavio da je ostvario ogroman gubitak od 1,58 milijardi evra u 2015. godini, zbog izdvajanja 16,2 milijarde evra za pokrivanje potencijalnih troškova skandala.

To je prvi gubitak za kompaniju od 1993. godine, a VW je u 2014. godini ostvario profit od 10,8 milijardi evra.

VW, koji poseduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, zapao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: