Iran gradi rafineriju, doviđenja uvoznom benzinu

Zvanični Teheran namerava da naredne godine završi izgradnju rafinerije Peržn galf star, nakon čega neće imati potrebu za uvozom benzina iz inostranstva.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

15:13

Iran gradi rafineriju, doviđenja uvoznom benzinu
(Foto: Thinkstock.com)

Kada bude u potpunosti funkcionalna, rafinerija u gradu Bendar Abas će biti u mogućnosti da proizvodi 36 miliona litara benzina dnevno, četiri miliona litara tečnog naftnog gasa (TNG) dnevno, tri miliona litara mlaznog goriva i 130 tona sumpora, prenosi Raša tudej.

Iranska državna kompanija NIORDC poseduje manje od 20 odsto vlasništva u tom 3,8 milijardi dolara vrednom projektu, dok je u rukama privatnih kompanija većinski udeo.

Po okončanju prve faze, postrojenje će proizvoditi 12 miliona litara dnevno standardnog benzina "euro-4", u drugoj fazi, kapacitet će biti povećan na 24 miliona litara dnevno, a u trećoj na 36 miliona litara dnevno.

Rafinerija je trebalo da počne sa radom još 2013. godine, ali je njeno otvaranje odlagano nekoliko puta.

Iranska proizvodnja nafte je značajno pala nakon što su zapadne zemlje uvele embargo Teheranu na izvoz nafte zbog nuklearnog programa.

Posle ukidanja naftnog embarga, Teheran je saopštio da će proizvodnju vratiti na nivo na kom je bila pre uvođenja sankcija toj zemlji od četiri miliona barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: