Zbog duga, Rojal banka beleži veliki gubitak

Banka Rojal benk ov Skotland, koju je u vreme globalne krize primila ogromnu pomoć britanske države, u prvom kvartalu 2016. više je nego udvostručila gubitak

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 30.04.2016.

14:44

Zbog duga, Rojal banka beleži veliki gubitak
(Foto: Thinkstock.com)

Banka je zabeležila minus zbog vanrednih isplata duga vladi.

Gubitak nakon oporezivanja dostigao je u prva tri meseca ove godine 968 miliona funti (1,2 milijarde evra), u poređenju sa neto gubitkom od 459 miliona funti u istom kvartalu 2015. godine, navela je banka u saopštenju o poslovanju, a prenosi agencija AFP.

Profit pre oporezivanja iznosio je 421 milion funti, u odnosu na 37 miliona iz provog prošlogodišnjeg tromesečja.

Uprkos tome, konačni bilans je bio negativan, pošto je RBS morala da plati vladi dug od gotovo 1,2 milijarde funti, kako bi joj bilo omogućeno da ponovo počne da plaća dividende.

Ovaj kreditor, sa sedištem u Edinburgu, i dalje je oko 73 odsto u vlasništvu britanske vlade, pošto je od novca poreskih obveznika primio pomoć u gotovini od 45,5 milijardi funti na vrhuncu globalne finansijske krize 2008. godine, što je najveći spasilački paket dat jednoj banci u svetu.

Grupacija, pod vodjstvom generalnog direktora Rosa Mekjuana, pokrenula je veliku reorganizaciju 2015. godine, koja je dodatno smanjila njenu aktivnost u oblasti investicionog bankarstva i uticala na gašenje hiljade radnih mesta.

Banka je u 2015. zabeležila osmu godinu uzastopno negativan godišnji rezultat, a kao i mnoge druge velike banke, RBS se suočila sa ogromnim kaznama i zahtevima za odštetu zbog navodne umešanosti u manipulacije na deviznim tržištima i nameštanje kamatne stope LIBOR, dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: