4 profesije koje donose velike pare ali i nesreću

Ako ste mislili da je debela plata sve što vam treba da budete srećni, onda razmislite ponovo.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

14:14

4 profesije koje donose velike pare ali i nesreću
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Mnogi visoko plaćeni poslovi nose i veliku količinu stresa, a vrlo verovatno će vas ponekad činiti i nesrećnim.

Lekar

Jedan kardiolog svedoči da lekari, iako ponosni zbog svog posla jer brinu o zdravlju ljudi, i iako dobro plaćeni, nezadovoljni su zbog svega što se dešava na samoj medicinskoj sceni. Neke ankete pokazuju da je samo 6 odsto lekara ocenilo atmosferu na poslu kao pozitivnu.

Jedan drugi doktor kaže da je izabrao ovaj poziv jer je mislio da je plemenit ali ga je demantovala administracija.

“Zbog onog što sam video u svojoj kratkoj karijeri, nisam siguran da sam napravio dobar izbor”.

U SAD lekari dominiraju kada je reč o top 20 najplaćenijih zanimanja, plata im se kreće oko 150.000 dolara godišnje. Tvrde ipak, da im plata pada iz godine u godinu, a što je važnije – nezadovoljni su na poslu.

Drugo jedno istraživanje među američkim lekarima pokazalo je da bi više od 40 odsto lekara izabralo neku drugu profesiju da može ponovo da bira, čak i da će svoju decu nagovarati da se drže dalje od medicine.

Takođe, među lekarima se beleži i neobično visoka stopa samoubistava.

Mladi bankar

Prenosimo svedočenje jednog mladog bankara.

“To je strašan sistem rada. Novi bankari moraju da rade i 120 nedeljeno. Banke imaju taj prećutni ugovor s mladim ljudima: Dajte nam dve godine života, nemojte imati vaš, vežite se za sto, a mi ćemo vas proslaviti više nego što možete da zamislite. Ipak, mislim da te dve godine mogu potrajati mnogo duže, a da se nikad ne oporavite od onog što preživite”.

Podsetimo, problem s kojim se suočavaju mladi bankari u želji da se dokažu imao je i tragične posledice, što je navelo neke grupacije kao što je Goldman saks da ograniče radno vreme mladim bankarima

“Idite kući pre ponoći i ne vraćajte se pre sedam sati ujutru”, poručuje Goldman Saks.

Menadžer prodaje

Biti u prodaji je teško. Biti odgovoran za prodaju je još teže.

Zato i pored visokog proseka zarade i bonusa, rad u prodaji je prema Forbsovoj listi najdepresivnijih još uvek visoko. U čemu je problem? Pa uglavnom se radnici žale na stalni pritisak s kojim ne mogu da se bore ili im s druge strane smeta dosada i osećaj praznine.

Stomatolog

Prosečna godišnja plata za stomatologe je oko 155,000 dolara.

Ipak visoka zarada ne ide zajedno sa srećom ni kod ovog zanimanja. Rezultati nekoliko istraživanja pokazala su zajednički zaključak, a to je da su i stomatolozi na vrhu liste zanimanja sa najvećom stopom samoubistava. Pokazalo se da imaju najveću stopu depresije od 100 profesija.

Stomatolozi su takođe nezadovoljni jer njihovo školavanje uglavnom košta, a sam posao posole ne pridaje im sav komfor koji su očekivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: