Verovali ili ne, VW ima prezentaciju kako da vara

Otkrivena je interna prezentacija Powerpointu iz Folksvagena iz 2006. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

11:13

Verovali ili ne, VW ima prezentaciju kako da vara
Foto: Getty images

U prezentaciji se detaljno objašnjava kako zaobići stroge američke propise o emisijama izduvnih gasova.

Prezentacija u Powerpointu otkrivena je tokom istrage koja traje još od izbijanja dizel skandala u septembru 2015. godine, tvrde anonimni izvori Nujork tajmsa koji su videli sporni dokument. Dizel skandal koji je potresao globalnu industriju izbio je kada je Folksvagen nakon optužbe američkih regulatora priznao ugrađivanje softvera za friziranje emisije izduvnih gasova na eko testovima na 11 miliona njihovih automobila.

Organizovana prevara i manipulacija

Ako se informacija o postojanju ove prezentacije pokaže tačnom, to bi značilo da manipulacija emisijama izduvnih gasova nije tek projekat izdvojene grupe inženjera, kako se tvrdilo, pa kompanija neće uspeti da izbegne niti ublažiti svoju odgovornost za skandal s varanjem na eko testu.

Dizel skandal naneo je neviđenu štetu proizvođaču koji se sada suočava s milijardama dolara troškova za podmirivanje kazni uz već pokrenutu kriminalističku istragu. Prošle nedelje Folksvagen je objavio rekordni gubitak 6,2 milijarde dolara, nakon što su rezervisali 18 milijardi za podmirivanje novčanih kazni, sudskih troškova, kao i troškova povlačenja vozila.

Prezentacija je slikovit dokaz da su ljudi u Folksvagenu znali da njihovi dizelaši ispuštaju znatno veće količine emisija izduvnih gasova nego što je to dozvoljeno strogim američkim zakonima. Uprkos tome, izvršno vođstvo kompanije odbilo je predloge za poboljšanja izduvnog sistema, tvrde Folksvagenovi zaposleni koji su prisustvovali sastancima na kojima se o tome raspravljalo.

Predvidiv princip testiranja emisija

Folksvagenovi inženjeri su shvatili da bi se sistem za kontrolu emisije izduvnih gasova kalibrisan u skladu sa američkim propisima koji su znatno stroži od evropskih prebrzo istrošio. Stoga je je jedan od tehnoloških eksperata u Folksvagenu na prezentaciji u izneo rešenje sa grafičkim prikazom procesa merenja emisija štetnih gasova.

Princip provođenja eko testova, tvrdi se u prezentaciji, jer potpuno predvidiv. Komad koda u softveru koji kontroliše rad sistema mogao bi prepoznati taj princip i u tim slučajevima, odnosno kada je vozilo podvrgnuto testiranju, aktivirati sisteme za redukovanje emisija.

Delove sadržaja ove prezentacije već u objavili neki nemački mediji, ali zbog nemačkih zakona o zaštiti privatnosti, bez navođenja upletenih direktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: