Rusija zadržala REPO stopu

Centralna banka Rusije zadržala je referentnu kamatnu stopu na istom nivou od 11 odsto, pošto su inflatorni rizici i dalje visoki,.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

14:58

Rusija zadržala REPO stopu
(Foto: Thinkstock.com)

Banka je ipak navela da je smanjenje moguće u budućnosti sa opadanjem inflacije.

"Inflatorni rizici su ostali povišeni", saopštila je ruska centralna banka, dodajući da je Bord direktora na današnjoj sednici, ipak, uočio "pozitivne procese usporavanja inflacije", prenela je agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da će, ukoliko inflatorni rizici budu oslabili toliko da obezbede veću sigurnost centralnoj banci za ostvarenje ciljane inflacije, Banka Rusije nastaviti sa postepenim snižavanjem ključne kamatne stope na jednoj od predstojećih sednica odbora.

Naredna sednica na kojoj će biti razmatrana referentna kamata održaće se 10. juna.

Pad vrednosti rublje na početku ove godine bio je razlog da centralna banka stopira politiku postepenog snižavanja osnovne stope, koju je prošle godine srezala u četiri navrata sa nivoa od 17 odsto na sadašnjih 11 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: