Ford za 113 god ne pamti bolje, skok 50 %

Američki proizvođač vozila Ford u prvom tromesečju imao je profit od 2,5 milijarde dolara, što je više nego duplo u istom periodu prošle godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

14:33

Ford za 113 god ne pamti bolje, skok 50 %
Foto: Beta/AP

Ovo je najbolji prvi kvartal u njegovoj istoriji od 113 godina.

Profit u prvom kvartalu, pre svega zahvaljujući prodaji kamioneta i sportsko terenskih vozila (SUV), ne računajući poreze, bio je 3,8 milijardi dolara što je tromesečni rekord.

"U suštini sve se poboljšalo", rekao je finansijski direktor Forda Bob Šenks i dodao da će kompanija dostići ili prestići dobre rezultate iz 2015. godine.

Prodaja Forda širom sveta se povećala za 10 odsto. Potražanja za SUV-ovima, kamionetima i komercijalnim kombi vozilima je nadmašila pad prodaje od 29 odsto u Brazilu, kao i slabiju prodaju na Bliskom istoku i Africi.

Poslovni rezultati Forda u prvom tromesečju su nadmašili očekivanja analitičara. Kompanija je u periodu januar-mart zaradila 61 cent po akciji, dok je u istom periodu prošle godine zarada bila 29 centi po akciji. Kad se uključe jednokratni troškovi, zarada je bila 68 centi po akciji, dok su analičari očekivali 47 centi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: