Totalni preokret: Britanija bi ustvari procvetala

Bruto domaći proizvod Britanije bi bio za 4 odsto veći deset godina po izlasku iz sastava EU zbog benefita od nižih carina na uvoz izvan okvira evropskog bloka.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.04.2016.

13:30

Totalni preokret: Britanija bi ustvari procvetala
Foto: Thinkstock

"Britanija treba da se osloni na carinske stope dogovorene unutar Svetske trgovinske organizacije, a izlazak iz režima zajedničke carinske tarife EU bi doneo smanjenje potrošačkih cena za osam odsto i povećanje BDP-za četiri odsto, deset godina po izlasku iz EU", izjavio je profesor ekonomije sa Kardif Univerziteta, Patrik Minford.

Benefiti bilateralnih trgovinskih sporazuma su precenjeni, a najveći deo stranih investicija u Britaniji je pre svega rezultat njene konkurentske snage, a ne pristupa ostatku tržišta EU, rekao je Minford na konferenciji za novinare u Londonu, koju su organizovali ekonomisti koji podržavaju izlazak Bregzit, prenosi agencija Rojters.

"Nema potrebe da idemo okolo i jurimo milionske trgovinske sporazume sa ostatkom sveta. Oni su irelevantni", poručio je on.

Uoči referenduma o članstvu Britanije u EU, koji se održava 23. juna, brojne institucije od britanskog ministarstva finansija do Medjunarodnog monetarnog fonda su poručile da će Britaniji biti znatno gore ukoliko izgubi pogodnosti koje uživa u okviru jedinstvenog tržišta EU, prenosi agencija Rojters.

I Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je da će Britanci osiromašiti ukoliko izaberu izlazak iz Evropske unije.

"Bregzit je kao porez. To vam je isto kao da propustite ceo jedan mesečni prihod od poreza u periodu od četiri godine", izjavio je generalni sekretar OECD-a, Anhel Gurija za radio Bi-Bi-Si.

Njegovi komentari poklapaju se sa stavom britanskog ministarstva finansija koje je ovog meseca upozorilo Britance da će "trajno osiromašiti" ukoliko napuste 28-člani blok, uz procenu da će troškovi Bregzita iznositi 5.400 evra po domaćinstvu godišnje.

Pristalice Bregzita su ovakve prognoze odbacili kao "klimave", ponavljajući da bi Britanija mogla imati uspešniju budućnost van bloka.

Sekretar OECD-a, medjutim, poručuje da "apsolutno nema razloga za dobijanje boljeg trgovinskog sporazuma od onoga koji Britanija već poseduje".

Kako navodi francuska agencija AFP, ankete javnog mnjenja pokazuju da su gradjani Britanije podeljeni oko izlaska ili ostanka unutar EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: