Lego predaje imperiju, ko će naslediti kockice

Porodica koja je osnovala i koja je vlasnik danskog proizvođača igračaka Lego promeniće upravu da bi omogućila "mirnu predaju vlasništva narednoj generaciji".

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.04.2016.

13:17

Lego predaje imperiju, ko će naslediti kockice
(Foto: Thinkstock.com)

Unuk osnivača kompanije Lego, 68-godišnji Kjeld Kirk Kristiansen rekao je da će svoju poziciju zamenika predsednika prepustiti svom 37-godišnjem sinu, Tomasu Kirku Kristiansenu. On je dodao da će preuzeti mesto u odboru kompanije.

Kjeld Kirk Kristiansen je rekao da je odluka doneta kako bi se "održalo aktivno porodično vlasništvo LEGO grupe".

Kristiansena je nakon 25 godina na mestu izvršnog direktora kompanije 2004. godine zamenio autsajder Jergen Vig Knudstorp koji je pomogao grupi Lego da nakon gubitka ostvari profit.

Neto dobit kompanije Lego, poznate po ponudi kockica, prošle godine je povećana za više od 30 odsto u odnosu na 2014. godinu, s 9,2 milijarde kruna (oko 1,2 milijarde evra). Broj zaposlenih takođe je porastao za više od 15 odsto u 2015. godini na 17.300.

Kompanija Lego je osnovana 1932, a prve kockice za slaganje napravljene su 1949. godine.

Kjeld Kirk Kristiansen važi za najbogatijeg u Danskoj, a magazin Forbs je vrednost njegove imovine procenio na 9,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: