Zbog Alfabeta, Gugl okreće imperiju naglavačke

Gugl imperija, izgrađena na usluzi pretraživača, fokusirala se sada na druge adute nakon što je Alfabet, uzdanica kompanije, razočarao rezultatima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

13:56

Zbog Alfabeta, Gugl okreće imperiju naglavačke
(Foto: Beta/AP)

Gugl se sada fokusirao na internet mreže velike brzine, emitovanje video priloga snimljenih u punih 360 stepeni i na druge adute, pošto je njena matična kompanija Alfabet prijavila razočaravajuće poslovne rezultate.

Iz Alfabeta su saopštili da je neto dobit u tri meseca ove godine dostigla 4,2 milijarde dolara, a vrednost njihovih akcija potonula je više od pet odsto, na 714 dolara, u produženom trgovanju na Volstritu nakon objave poslovnih rezultata.

Izveštaj o poslovanju usledio je samo dan nakon što je Evropska unija otvorila novi front u antimonopolskoj borbi protiv Gugla, optužujući američkog tehnološkog džina za zloupotrebu dominantnog položaja sa njegovim operativnim sistemom Android za mobilnu telefoniju, podseća francuska agencija AP.

Nove optužbe, godinu dana nakon što je Brisel ušao u spor sa Guglom zbog njegovog pretraživača, predstavljaju veliki udarac za jednu od strateški najvažnijih poslovnih delatnosti kompanije i mogle bi promeniti sliku globalnog sektora smartfona.

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margaret Vestager saopštila je da je Gugl koristio metode kao što je nagovaranje proizvođača da njihov pretraživac kao difolt bude unapred instaliran u mobilne telefone.

Iz Gugla su rekli tim povodom da će raditi sa Evropskom unijom kako bi pokazali da potrošači imaju benefite od Androida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: