Majkrosoft posrće, evo šta ga gura ka minusu

Majkrosoft je u prethodnom periodu ostvario prihode od 20,5 milijardi dolara, 5,5 odsto manje nego godinu dana ranije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

09:07

Majkrosoft posrće, evo šta ga gura ka minusu
Foto: Tanjug/AP

Ovaj, kako analitičari kažu jak pad prihoda tog informatičkog diva posledica je pada prodaje personalnih računara (PS)

Prema izveštaju Majkrosofta čista dobit iznosila je u prvom tromesečju ove godine 3,7 milijardi dolara, što je gotovo 25 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prihodi najvećeg svetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje PC-a, što je umanjilo potražnju za Vindovs operativnim sistemom.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u prvom tromesečju ove godine prodaja PC u svetu pala je 11,5 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Majkrosoftovi prihodi u segmentu koji uključuju Vindovs sistem u proteklom kvartalu porasli su za 1 odsto na godišnjem nivou, na 6,5 milijardi dolara. Međutim, oerativna dobit pala je za 7 odsto.

Prihodi tog softverskog diva od 'cloud' poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure, porasli su za 3,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, na 6,1 milijardu dolara. Ali, operativna dobit u tom segmentu pala je za 14 odsto

To je područje u koje Majkrosoft puno ulaže, s obzirom da bi ubuduće tržište 'cloud' usluga trebalo brzo da raste.

Kako su poslovni rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Volstritu cena akcije te kompanije pala više od 4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: