Šta će reći Erbas i Boing? Avioni da smanje CO2

Standardi su posebno oštri za velike avione, tipa Boinga 737 i Erbasa 320, pošto oni i najviše zagađuju

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

18:35

Šta će reći Erbas i Boing? Avioni da smanje CO2
(Foto: Thinkstock.com)

Evropska komisija pozdravila je sporazum o prvim globalnim standardima za smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) aviona postignut u okviru Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO).

Komitet za avijaciju i zaštitu prirodne sredine (CAEP) te agencije UN složio se oko standarda za CO2 koji će voditi proizvodnji aviona sa manjom potrošnjom goriva. Standardi su posebno oštri za velike avione, tipa Boinga 737 i Erbasa 320, pošto oni i najviše zagađuju. Prema procenama ICAO, civilna avijacija učestvuje sa manje od 2% u globalnoj emisiji CO2 ali bi taj udeo mogao osetno da poraste ako se ostvari prognozirani rast broja putnika i letova.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc rekla je da sporazum postignut 8. februara u Montrealu predstavlja važan korak u zauzdavanju štetne emisije u aviosaobraćaju.

"Ambiciozna klimatska politika integralni je deo planova Evropske komisije za uspostavljanje energetske unije i prioritet nove strategije za avijaciju", istakla je Violeta Bulc.

Komesarka je naglasila da je Evropska unija imala ključnu ulogu u posredovanju oko sporazuma, kao i u slučaju sporazuma o borbi protiv klimatskih promena na konferenciji UN COP21 u decembru 2015. u Parizu.

Nove ekološke mere jednoglasno je preporučilo 170 međunarodnih stručnjaka Komiteta ICAO, čime je otvoren put za usvajanje. Sporazum, do koga se došlo nakon šest godina međunarodnih pregovora, u septembru će biti pred 39. Skupštinom ICAO i trebalo bi da bude zvanično usvojen u Savetu Organizacije početkom 2017.

Predsednik Saveta ICAO Olumujiva Benard Aliu rekao je da posebno ohrabruje što su preporuke Komiteta direktno povezane sa tehnološkim unapređenjima u proizvodnji aviona.

Prema preporukama, novi standardi za emisiju CO2 neće važiti samo za nove tipove avione koji će se praviti od 2020. već i za nove isporuke od 2023. iz sadašnje proizvodnje. Međutim, 2028. godina, kako je preporučeno, biće krajnji rok da se obustavi proizvodnja aviona koji ne odgovaraju standardima.

Kako se navodi, smanjenje emisije CO2 moguće je zahvaljujući tehnološkim inovacijama u domenu pogona, aerodinamike i drugim.

Predloženi globalni standardi posebno su oštri za velike avione koji i najviše zagađuju. Avioni teški preko 60 tona (Boing 737 i Erbas 320 i veći) zaslužni su za više od 90% međunarodne emisije CO2 u avijaciji.

CAEP je ipak veoma vodio računa da osigura da predloženi standardi pokrivaju širok raspon aviona po veličini i tipu koji se danas koriste u svetu u aviosaobraćaju. Zato su rešenja Komiteta sveobuhvatna i uključuju tehnološke mogućnosti, potencijale za smanjenje emisije i troškove.

Predsednik Saveta agencije UN za avijaciju rekao je da je cilj da se obezbedi da kada stigne sledeća generacija tipova aviona, oni garantovano doprinose smanjenje emisije CO2.

"Naš sektor sada doprinosi sa manje od 2% u godišnjoj svetskoj emisiji CO2 ali smo svesni da moramo odgovorno i održivo da odgovorimo na projektovano udvostručenje broja putnika i letova na globalnom nivou do 2030. godine", istakao je Aliu.

Kompanija Boing pozdravila je sporazum a iz Erbasa još nema komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: