Rols-rojs srezao dividende, najava teške godine

Britanski proizvođač motora Rols-Rojs srezao je dividende akcionarima i upozorio da bi 2016. mogla biti izazovna za poslovanje, nakon mešovitih rezultata.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 12.02.2016.

14:30

Rols-rojs srezao dividende, najava teške godine
Foto: Thinkstock

Prošlogodišnji neto profit, ili dobit posle oporezivanja, porastao je za 20 odsto, na 83 miliona funti (106 miliona evra) u poređenju sa 2014. godinom, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi agencija Frans pres.

Ipak, bruto profit je smanjen za 12 odsto, na 1,43 milijarde funti, dok je prodaja pala za jedan odsto, na 13,4 milijarde funti.

Ova kompanija, koja snabdeva motorima avio-gigante poput Erbasa i Boinga, snizila je iznos godišnje dividende na 16,37 penija sa 23,1 penija po akciji, i dala tmurne prognoze za tekuću godinu.

"Naše perspektive za 2016. godinu su nepromenjene", izjavio je generalni direktor grupacije, Voren Ist, koji je u protekle dve godine izdao šest upozorenja vezano za profit, pošto je sunovrat cena nafte pogodio tražnju za proizvodima ove kompanije.

"Uprkos stabilnim tržišnim uslovima za većinu naših odeljenja, ovo će biti izazovna godina", dodao je on.

Rols-Rojs je prošle godine najavio izmene u rukovodstvu, što je rezultiralo odlaskom šefa vazduhoplovnog odeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: