Evrozona slabo raste i pored svih olakšica

Privredni rast u evrozoni u poslednjem tromesečju prošle godine bio je 0,3% u odnosu na prethodni kvartal i pored povoljnih okolnosti, potvrdili su podaci.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 12.02.2016.

14:17

Evrozona slabo raste i pored svih olakšica
(Foto: Thinkstock.com)

Rast evrozone bio je relativno slab imajući u vidu niske troškove energenata, slabog evra što pogoduje izvozu i monetarnim podsticajima Centralne evropske banke.

Podaci o rastu, koje je objavio Eurostat, u skladu su s očekivanjma, pa nisu negativno uticali na berze koje su danas u solidnom plusu posle višednevnih velikih gubitaka.

Tokom cele 2015. rast u evrozoni bio 1,5 odsto, što je najviše od 2011, ali i dalje ispod nivoa koji bi osetnije smanjio nezaposlenost koja je na 10 odsto.

Rast i na nivou cele Evropske unije je u poslednjem tromesečju bio 0,3 odsto.

Negativni rast su u periodu oktobar-decembar imali Grčka (-0,6 odsto) i Finska (-0,1 odsto). Najveći rast su imali Estonija (1,2), Poljska (1,1), Rumunija (1,1) i Mađarska (1) i Slovačka (1). Svetla tačka u evrozoni je i Španija s rastom od 0,8 odsto, mada je nezaposlenost u toj zemlji i dalje iznad 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: