Renci: Štednja je kao lek nekome u komi

Italijanski premijer Mateo Renci uporedio je ekonomske mere štednje Evrope sa davanjem lekova za veštačko produžavanje života neizlečivo obolelom pacijentu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

15:30

Renci: Štednja je kao lek nekome u komi
Foto: Tanjug

Kao redovan kritičar evropskih propisa o budžetskom deficitu, Renci je u otvorenom pismu, objavljenom danas u italijanskom listu "Republika", napisao da su ekonomske mere štednje učinile da Evropa zaostane za Sjedinjenim Američkim Državama.

"Države koje su ostvarile rast u Evropi su u tome uspele samo zahvaljujući činjenici što su prekršile propise o deficitu", napisao je Renci, navodeći primer Britanije i Španije, koje trenutno beleže rast, ali imaju deficit od pet i šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"U ekonomskom smislu, SAD su u boljem stanju nego pre osam godina. Evropa je u gorem položaju. Kako bi to sveo na novinski naslov ili tvit, ako preferirate, mogu da kažem da je Obama postupio dobro, a Barozo (bivši predsednik Evropske komisije) nije", napisao je Renci.

Ocenjujući da "ako lek ne deluje posle osam godina, onda se to može nazvati besmislenim tretmanom", italijanski premijer je zaključio da "ako je štednja sve sa čime raspolažete, onda umirete".

Italijanski premijer, kako navodi Frans pres, redovno dolazi u sukob sa zvaničnicima Evropske komisije i Nemačke zbog zahteva Italije da se ublaži tumačenje i primena propisa o javnim finansijama za zemlje članice.

Promena ekonomske politike je, prema Rencijevoj oceni, daleko važnija od osnivanja zajedničkog ministarstva finansija za članice evrozone, što je ideja koju su pre izvesnog vremena izneli guverneri centralnih banaka, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: