"Ne brinite, u evrozoni bolje nego pre pet godina"

Šef evrogrupe Jerun Dajselblum izjavio je da su zona jedinstvene valute i njene banke u daleko boljem stanju nego pre pet godina.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

15:05

(Foto: Thinkstock.com)

Dajselblum je tako ublažio zabrinutost koja je uzdrmala globalna tržišta.

"Verujem da su zemlje evrozone, strukturalno gledano, u daleko boljem stanju nego pre pet godina. Isto važi i za naše banke", rekao je Dajselblum, uoči početka sastanka ministara finansija evrozone, a prenosi agencija Frans pres.

"Proces kontinuiranog jačanja banaka će se nastaviti zajedno sa delovanjem Bankarske unije, i tržišta moraju da se prilagode tome. Smatram da je delovanje Bankarske unije i njeno osnaživanje od ključnog značaja, i to je ono što čhemo raditi u narednim mesecima", izjavio je Dajseblum.

Akcije evropskih banaka su početkom ove nedelje bile pokretač sunovrata američkih i evropskih berzanskih indeksa.

Ipak, u sredu, akcije banaka su registrovale snažan oporavak, nakon spekulacija da će poljuljana nemačka Dojče banka pokrenuti program otkupa obveznica kako bi umirila investitore koji strahuju zbog njenog finansijskog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: