Švedska ima jedan problem, ima li rešenje?

Centralna banka Švedske (Riksbanka) srezala je referentnu kamatnu stopu za 15 baznih poena, na novi istorijski minimum od minus 0,5 odsto.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

12:04

Švedska ima jedan problem, ima li rešenje?
Foto: Thinkstock

Kao razlog je navela usporavanje stope inflacije i pad poverenja u njenu monetarnu politiku.

"Ekonomija nastavlja da jača, ali očekujemo da će inflacija u ovoj godini biti niža od prethodno projektovane. Zbog toga će period niske stope inflacije biti duži, što povećava rizik od slabljenja poverenja u ciljanu inflaciju", navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

U februaru 2015. godine, banka je "uvela" REPO kamatnu stopu u negativnu teritoriju, u nastojanju da podstakne kreditiranje usled trogodišnjeg perioda stagnacije cena, uprkos snažnom rastu privrede.

Iako sopstvenu monetarnu politiku, banka bazira na ciljanoj inflaciji od 2,0 odsto, ona očekuje da će cene porasti za samo 1,3 odsto u ovoj godini, što je znato ispod prethodno prognoziranih 1,7 odsto.

Drugi ekonomski pokazatelji, međutim, ostaju ohrabrujući, budući da Švedska za ovu godinu projektuje rast od 3,5 odsto, koji će, kako se očekuje, pomoći obaranju stope nezaposlenosti za 0,6 poena, na 6,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: