Uzlet za SoGe, akcionari trljaju ruke

Neto profit francuske banke Sosijete Ženeral uvećan je u 2015. za skoro 50 odsto, na četiri milijarde evra, u poređenju sa profitom iz prethodne godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

10:21

Uzlet za SoGe, akcionari trljaju ruke
Foto: Thinkstock

Takvi rezultati su nadmašili očekivanja analitičara, ali je druga najveća francuska banka upozorila da ove godine neće dostići ciljani 10-procentni prinos na kapital zbog strožih propisa finansijskih regulatora i teškog ekonomskog okruženja, prenosi agencija Frans pres.

Očekuje se da će Upravni odbor banke ponuditi dividende od dva evra po akciji na predstojećem godišnjem generalnom sastanku banke u maju, što je više od 1,2 evra iz prošle godine.

Neizvesno okruženje uzrokovalo je da akcije banke rano jutros u jednom trenutku padnu za preko devet odsto, na 28,43 evra.

Prošlogodišnji rast profita je, prema rečima generalnog direktora banke Frederika Udee, pokazao da je banka "uspešno završila još jednu fazu u svom procesu transformacije".

"Prošla godina je bila obeležena dobrim rezultatima poslovanja u svim odeljenjima i jačanjem njihove saradnje", navodi se u njegovom saopštenju.

U novembru prošle godine, Sosijete Ženeral banka je, kako podseća Frans pres, najavila zatvaranje 400 filijala i ukidanje 2.000 radnih mesta, pošto se klijenti u sve većoj meri okreću onlajn bankarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: