Kina "oduvala" EU, brojevi enormno veliki

Kina je pretekla EU i postala najveći region u svetu po proizvodnji energije vetra, zahvaljujući enormno velikom broju instaliranih vetroturbina prošle godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2016.

18:29

Kina
Foto: Freeimages

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata novih vetroturbina izgrađenih u 2015. godini, tako da sada poseduje oko trećine ukupne svetske instalirane snage vetroelektrana, navodi se u izveštaju GWEC-a, pokazao je izveštaj Svetskog saveta za energiju vetra

To je gotovo dvaput veći procenat od onog koji ima SAD (17 odsto) i tri puta veći od Nemačke (10 odsto), koja ima najveće kapacitete, prema podacima Saveta, prenosi Fajnenšel tajms.

Ukupni kapaciteti vetroenergije povećani su lani na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vetroelektrana, navodi britanski list i dodaje da Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

"Svedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u sledećoj deceniji", kaže generalni sekretar GWEC-a Stiv Sojer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno "tući" ugalj, sa udelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vetar i sunce, tako raste i procenat neiskorišćenosti njihove instalisane snage, navodi se u izveštaju.

Deo razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora, prenosi britanski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: