Stranci poludeli za italijanskim kompanijama

Italijanske porodice industrijalaca prepune su novca, poput dinastije Beneton koja pokreće investicioni talas.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

12:48

Stranci poludeli za italijanskim kompanijama
Foto: Thinkstock

Italijanske kompanije u privatnom vlasništvu, koje čine 85 posto italijanskih poslovnih subjekata, pravi su hit među stranim investitorima. Prošle godine trend prodaje ialijanskih kompanija, prema Blumbergovom izveštaju, porastao je 81 odsto, na 67 milijardi dolara.

Među sklopljenim poslovima nalazi se prodaja italijanskog proizvođača guma Pirellija kineskoj ChemChini, zatim prodaja većinskog udela u italijanskog cementari Italcement, kao i prelazak DeLclima japanskom Mitsubishiju.

Jedan od svežijih primera je prodaja italijanske Pininfarine indijskoj Mahindri iz decembra.

"Svet se promenio i za nas je ponuda indijske grupe bila prilika za investiranje u budućnost, održavanje radne snage te italijanskih korena", rekao je Paolo Pininfarina. Da interes ne jenjava, pokazuju podaci o rekordnih 19,7 milijardi dolara uloženog stranog kapitala iz 2015. godine što je ujedno i šesti uzastopni rast od 2009. naovamo.

I dok prodaju italijanskih kompanija premijer Mateo Renzi vidi kao način izlaska iz recesije i privrednog oporavka, modna dinastija Beneton jedna je od sudržanih.

Naime, ova tekstilna kompanija i jedna od najpoznatijih modnih marki, svoje bogatsvo je uvećala prodajom većinskog udela u World Duty Free lancu trgovina iz marta nakon čega su im na vrata počeli kucati bankari.

Ali, predsednik Gilberto Beneton za sad odbija njihove predloge o ulaganjima širokog raspona, od banaka do papirne industrije. U pozadini se krije odluka da porodično bogatstvo od 12 milijardi dolara pretvori u određenu verziju investicionog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: