Putinove radikalne mere - porez na "omiljeno"

Ruska vlada planira uvođenje dodatnih poreza na hranu kojoj se dodaje palmino ulje, ali i na gazirana pića i grickalice.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik , Agrobiz.hr

Utorak, 09.02.2016.

18:04

Putinove radikalne mere - porez na
Foto: Thinkstock

Ova mera je deo je plana kako bi Rusi počeli zdravije da se hrane, ali i kako bi se prikupio novac od poreskih prihoda. Predlog je podržalo rusko ministarstvo poljoprivrede.

Na ovoj listi u budućnosti bi mogle da se nađu bilo koje namirnice koje sadrže prekomerne količine masnoće ili šećera.

Radi se o merama koje su u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, a koje su deo kampanja i jedan od načina borbe protiv dijabetesa i sličnih bolesti.

Palmino ulje, kako prenose ruski mediji, biće prvo na ovoj "crnoj listi", a mera će se primenjivati od 1. jula. Prema nekim informacijama oporezivaće se sa oko 200 dolara po toni.

Medicinska i naučna istraživanja sve više povezuju palmino ulje sa rizicima od kardiovaskularnih bolesti, povećanja nivoa holesterola u krvi i sličnih bolesti. Palmino ulje uglavnom se koristi kao dodatak u mlečnim proizvodima, a kompanije koje snadbevaju Rusiju povećale su uvoz tog ulja za 31,7 odsto.

Proizvođači bezalkoholnih pića u Rusiji već su se izjasnili kako im je ovaj predlog neprihvatljiv, kao i da će novi porez loše uticati na finansijske rezultate, kao i da će morati da otpuštaju zaposlene upravo zbog ove mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: