Nafti preti novi rizik, gore od predviđanja

Prezasićenost globalnog tržišta naftom će u prvoj polovini tekuće godine biti veća nego što je predviđano, što povećava rizik od novog pada cena.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2016.

16:22

Nafti preti novi rizik, gore od predviđanja
Foto: Thinkstock

Ovom riziku doprinosi i to što Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Iran i Irak povećavaju proizvodnju dok rast tražnje usporava, ocenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U tom periodu, ponuda bi mogla da premaši tražnju za prosečnih 1,75 miliona barela dnevno, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 1,5 miliona barela, navodi se u danas objavljenom izveštaju IEA, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Iran je u januaru povećao proizvodnju, posle ukidanja međunardnih sankcija toj zemlji, iračka produkcija nafte je dostigla rekord, a i Saudijska Arabija je povećala nivo proizvodnje.

"Budući da je tržište već prezasićeno naftom, veoma je teško očekivati značajniji rast cena na kraći rok", dodaje se u izveštaju.

Kako navodi "Blumberg", cene nafte se kreću blizu 30 dolara za barel, nakon što su krajem januara pale na 12-godišnji minimum.

Iako su cene "crnog zlata" živnule nakon spekulacija da bi OPEK mogao da se dogovori sa nečlanicama naftnog kartela o redukovanju produkcije, "verovatnoća koordinisanog smanjena proizvodnje je veoma mala", prema IEA.

U januaru, proizvodnja unutar OPEK-a, koji broji 13 članica, porasla je za 280.000 barela dnevno, na 32,63 miliona, što je za 900.000 barela dnevno više od prosečnih potreba te grupe u 2016. godini, dodaje se u izveštaju IEA.

IEA je, takođe, zadržala prognozu rasta globalne tražnje nafte za ovu godinu, na oko 1,2 miliona barela dnevno, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: