Ukrajince više neće grejati ugalj iz JAR

Kijev ne namerava da više kupuje ugalj u Južnoafričkoj Republici, izjavio je ukrajinski ministar energetike Vladimir Demšičin novinarima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

15:35

Ukrajince više neće grejati ugalj iz JAR
(Foto: Thinkstock.com)

Poslednja pošiljka od oko 80.000 tona južnoafričkog uglja pristigla je 6. februara u crnomorsku luku Odesu, prenosi ruska agencija Tas.

Krajem septembra prošle godine, Ukrajina je potpisala ugovor sa švajcarskom kompanijom Merkurija enerdži o dobijanju pošiljki južnoafričkog uglja.

Kako navodi Tas, zvanični Kijev je bio primoran da uzima ugalj iz Afrike zbog nedovoljne domaće proizvodnje. Osim toga, isporuke uglja Kijevu iz samoproglašene nezavisne Donjecke Narodne Republike su izvesno vreme bile obustavljene zbog ukrajinskog prekida u isporukama električne energije Krimu.

U decembru prošle godine, Rusija je obnovila izvoz uglja u Ukrajinu, nakon što je Kijev delimično obnovio isporuke struje Krimu.

Stručnjaci, međutim, tvrde da je južnoafrički ugalj preskup za Ukrajinu i da nije odgovarao njenim termalnim postrojenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: