Veliki plan EU - sve članice zavisne od odobrenja

EU predstavljanovi energetski plan, koji će joj dati ovlašćenje da ispita energetske ugovore koje su evropske zemlje potpisale sa državama van evropskog bloka

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2016.

12:08

Veliki plan EU - sve članice zavisne od odobrenja
Foto: Thinkstock

Eu se odlučila na ovakav plan usled zabrinutosti zbog prevelike zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

Zvanični Brisel želi da ojača svoja pravna sredstva, i to samo godinu dana pošto je pokrenuo ključnu strategiju "energetske unije" kako bi se osigurale isporuke za 28 zemalja članica EU u slučaju eskalacije tenzija sa Rusijom zbog Ukrajine, ocenjuje francuska agencija Frans pres.

Evopski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete, izjavio je kasno sinoć da je cilj najnovijeg predloga "jednostavan, a to je da se spreče i ublaže potencijalne negativne posledice u slučaju krize u snabdevanju gasom".

Evropska unija već vodi istragu protiv ruskog Gasproma zbog, kako je saopšteno, nametanja nepravednih cena koje krše trgovinske propise EU.

Članice EU su u 2014. godini od ukupnih potrebnih količina energenata uvozom obezbedile 53 odsto, od čega trećinu iz Rusije, pri čemu su pojedine istočne članice Unije gotovo u potpunosti zavisne od ruskih energenata.

"Planom koji će danas predstaviti, Evropska komisija želi da unapred dobije uvid u energetske ugovore koji se sklapaju izmedju članica i nečlanica EU, kako bi procenila da li su oni u skladu sa propisima EU", izjavio je Kanjete.

Trenutno, Komisija može da analizira ugovore tek pošto budu sklopljeni.

Zvanični Brisel, takodje, želi pristup informacijama o komercijalnim ugovorima potpisanim izmedju članica EU i odredjene kompanije, u slučajevima gde ta kompanija već drži 40-procentni ili veću udeo na tržištu te zemlje, izjavio je jedan neimenovani izvor.

Prema rečima Kanjetea, ovaj plan će poboljšati transparentnost, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: