Kina na dve stolice, Rusi morali da gase račune

Kineske banke su integrisane u ekonomski sistem i cene odnose s američkim bankama, zato su se priključile sankcijama protiv Rusije, kaže Viktor Tarusin.

Svet

Izvor: SEEbiz

Utorak, 09.02.2016.

10:17

Kina na dve stolice, Rusi morali da gase račune
Foto: Freeimages.com

Izvršni direktor Poslovnog saveta Rusija-ASEAN (Asocijacija nacija Jugoistočne Azije) Viktor Tarusin izjavio da kineske banke ne samo što su ruskim kompanijama i fizičkim osobama odbijale da daju kredite, nego su od njih tražile i da zatvaraju račune i sredstva prebace na druga mesta.

Tarusin je u razgovoru s novinarom časopisa Kommersant-Vlast, izjavio da su "izuzeci bile Exim Bank i China Development Bank iz političkih motiva".

Kineske banke su integrisane u globalni ekonomski sistem i cene svoje odnose s američkim bankama, zato su se de facto priključile finansijskim sankcijama protiv Rusije, izjavio je Tarusin.

Stručnjaci s kojima je razgovarao časopis su kao glavne probleme u poslovanju između Rusa i Kineza naveli nerazumevanje kineskog mentaliteta i želju Kineza da kontrolišu biznis.

"Kinezi su počeli u mnogim kompanijama da traže preuzimanje kontrole, čega ranije nije bilo", izjavio je Maksim Sokov, generalni direktor kompanije En plus, govoreći o jednom od poslovnih poduhvata svoje kompanije.

"Oni kažu da su spremni da investiraju, ali da im je potrebno dobiti 50 odsto plus jedan glas".

Zbog toga, prema njegovim rečima, u 2015. godini mnogi poslovi nisu sklopljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: