Eksplodirala dobit Intese Sanpaolo

Međunarodna bankarska grupacija Intesa Sanpaolo, u okviru koje posluje banka Inteza u Srbiji, ostvarila je lani neto dobit od 2,98 milijardi evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2016.

16:23

Eksplodirala dobit Intese Sanpaolo
Foto: Thinkstock

To je, kada se izuzmu vanredni troškovi uplata u fond za sanaciju, rast od 76,9 odsto u poređenju sa 1,69 milijardi evra u 2014.

To je najbolji rezultat od 2007. godine, saopšteno je danas iz te banke.

Neto dobit je u četvrtom kvartalu prošle godine, kada se isključe vanredne stavke dostigla 263 miliona evra.

Profit pre oporezivanja je povećan za 40,9 procenata na 4,59 milijardi evra u 2015. u poređenju sa prethodnom godinom, odnosno za 56,7 odsto kada se izuzmu troškovi uplata u fond za sanaciju i program osiguranja depozita.

Operativna marža je lani, takođe, porasla za 1,4 odsto na 8,33 milijarde evra.

Prema saopštenju banke, prošle godine su smanjena rezervisanja, što odražava poboljšanje kreditnog portfolija. Naime, rezervacije za potencijalne kreditne gubitke iznosile su 3,3 milijarde evra, što predstavlja smanjenje od 27,6 procenata u poređenju sa 2014. godinom i najniži je iznos od 2010.

Prošlogodišnje poslovanje Intese Sanpaolo obeležila je i jaka likvidnost i sposobnost finansiranja, uz likvidna sredstva od 117 milijardi evra i veliku dostupnost neopterećenih slobodnih sredstava koja odgovaraju likvidnosti od 78 milijardi evra na kraju decembra 2015.

Usklađivanje sa Bazel 3 zahtevima u pogledu pokazatelja pokrivenosti likvidnosti i pokazatelja neto stabilnog finansiranja izvršeno je znatno pre regulatornih rokova 2018. godine, navodi se u saopštenju.

Poslovi Grupe koji se odnose na refinansiranje zaduživanja kod ECB da bi se optimizovali troškovi finansiranja i podržalo poslovanje klijenata, iznosili u proseku 27,6 milijardi evra u četvrtom kvartalu 2015, što je na nivou prethodnog tromesečja, saopštila je banka Intesa Sanpaolo. Visoke februarske temperature prijaju ozimim žitaricama, a kako je kazala savetodavka za ratarstvo, Radojka Nikolić, stanje useva je uglavnom dobro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: