Napori uzaludni, jen oživljava valutni rat

Јačanje japanskog jena u odnosu na dolar može da prouzrokuje rat valuta koji će uticati i na Kinu, Švajcarsku i Evropsku uniju, ukazuju stručnjaci.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

15:00

Napori uzaludni, jen oživljava valutni rat
Foto: Thinkstock

Јapanska valuta je u junu 2015. godine pala na najniži nivo. Ali od kraja godine, jen je počeo ponovo da jača u odnosu na dolar. Јapanska centralna banka je bila primorana da preduzme ekstremne mere, ali i pored smanjenja kamatne stope na negativnu vrednost, njihovi napori su dosad bili uzaludni.

Ranije, analitičari Blumberga upozorili su da će “globalni valutni rat“ doći u bliskoj budućnosti i da bi rast jena mogao da primora na intenziviranje monetarnog uticaja i kreditno tržište ne samo u Јapanu već i u Evropskoj uniji.

“Rat valuta se nastavlja. Ako dolar nastavi da slabi, Evropska centralna banka i Banka Јapana će se vratiti u igru“, rekao je Li Feridž, šef makroekonomske strategije kompanije “Stejt strit global markets“, navodi Blumberg.

Stručnjaci upozoravaju da sukob može biti veoma oštar. U stvari, Centralna banka Јapana je spremna da ponovo uvede porez na potrošnju, ako jen nastavi da jača i ako se pogorša deflacija, kaže Rustem Faliajov, kolumnista ruskog portala Gazeta.

“Brokeri su više puta govorili o ratu valuta. Veruje se da države odlučuju da koriste devalvaciju svojih valuta kao način za rast izvoza i, samim tim, BDP-a. Veoma skoro ćemo saznati šta je odgovor Evropske centralne banke i Banke Јapana“, kaže Georgij Vašenko, šef Odeljenja za operacije na ruskom tržištu finansija.

Malo je verovatno da će kontramere centralnih banaka u razvijenim zemljama podrazumevati podizanje kamatnih stopa u martu. Povećanje stope bi ojačalo dolar, koji bi sigurno oborio evro i juan na nivo od oktobra-novembra prošle godine.

Ali postoji veliki rizik da Fed odluči da odloži povećanje nivoa bazne kamate, što će, po mišljenju većine analitičara, dovesti do novog valutnog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: