Loš početak nedelje za naftaše

Cene nafte su opet krenule nizbrdo u Aziji, pošto je zabrinutost trgovaca u pogledu preobilne ponude prevagnula.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2016.

10:51

Loš početak nedelje za naftaše
Foto: Thinkstock

Oporavak dolara je takođe izvršio pritisak na cene, budući da su podaci o padu nezaposlenosti i rastu plata u SAD podgrejali priče o tome da će američke Federalne rezerve sledećeg meseca ponovo podići kamatne stope, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu neznatno se popela za četiri centa, ili 0,13 odsto na 30,85 dolara, dok je sirova nafta "brent" za aprilske isporuke pala 7,0 centi, odnosno 0,21 procenat na 33,99 dolara za barel.

Sirova nafta se ljulja na ivici pozitivne zone, nakon što je veliki izvoznik Saudijska Arabija najavila u nedelju razgovore između ministra za naftu i rudno bogatstvo Ali al-Naimija i njegovog venecuelanskog kolege o pregovorima te južnoameričke zemlje s ostalim proizvođačima o podsticanju cena "crnog zlata".

Poniranje cena nafte na 12-godišnji minimum - zbog prezasićenosti ponude, slabe potražnje i jakog dolara, pogađa zemlje proizvođače poput Venecuele i Nigerije, za koje prihodi od ove sirovine predstavljaju motor rasta njihovih ekonomija.

Međutim, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, među kojima je Saudijska Arabija ključna, odbijaju da smanje proizvodnju u nastojanju da očuvaju tržišne udele prema konkurenciji oličenoj u američkoj nafti iz škriljaca.

Nafta WTI je izgubila skoro 20 odsto vrednosti u ovoj godini a "brent" više od 10 procenata.

"Postoje vrlo mali znaci smanjivanja ponude", izjavio je za "Blumberg njuz" glavni strateg u kompaniji CMC markets u Sidneju, Majkl Mekarti.

Dolar je ojačao nakon što je američko Ministarstvo rada saopštilo u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na osmogodišnji minimum, dok su plate porasle.

To je pokrenulo spekulacije o još jednom Fedovom povećanju kamata, što je namamilo ulagače u dolar. Jača "zelena valuta" utiče na rast cena nafte izražene u dolarima, čineći taj energent skupljim za kupce iz zemalja čije su valute slabije, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: