Pariski dogovor - zamajac za "zelene obveznice"

Bonitetna agencija Mudis ocenjuje da bi globalni klimatski sporazum mogao da podstakne izdavanje obveznica za finansiranje projekata smanjenja emisije ugljenika

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

08:26

Pariski dogovor - zamajac za
Foto: Thinkstock

Njihova ukupna vrednost bi mogla da premaši 50 milijardi dolara.

Njujorška kompanija za kreditni rejting, navodi da bi time bio nadmašen rekord emisije takozvanih "zelenih" obveznica iz 2015. godine od 42,4 milijarde dolara, prenosi agencija Rojters.

Sredstva od "zelenih" obveznica služe za finansiranje projekata u oblastima kao što su obnovljiva energija, energetska efikasnost, zeleni transport i prečišćavanja otpadnih voda.

U četvrtom kvartalu prošle godine, izdavanje tih obveznica dostiglo je 15,2 milijarde dolara, što je bio najveći kvartalni obim u godini, podstaknut aktivnošću finansijskih institucija uoči decembarskog samita u Parizu kako bi se osiguralo postizanje globalnog dogovora o klimi.

To je pomoglo rastu ukupnog prošlogodišnjeg obima emisije "zelenih" obveznica na najviši nivo od kada je to tržište počelo da radi 2007. godine, navodi se u izveštaju Mudisa.

"Očekujemo zamajac od konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, i od potpisivanja Pariskog sporazuma planiranog za april ove godine, koji će verovatno dodatno motivisati ponovno izdavanje 'zelenih' obveznica", naveo je viši potpredsednik Mudisa, Henri Šiling, dodajući da bi obim emisije, u tako povoljnom ambijentu, mogao da premaši 50 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: