Nikla jedna od najvećih solarnih elektrana

Marokanski kralj Muhamed Šesti otvorio je jednu od najvećih solarnih elektrana na svetu čija je izgradnja koštala 3,9 milijarde dolara.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

16:38

Nikla jedna od najvećih solarnih elektrana
Foto: Freeimages

Elektrana Nur i u gradu Uarzazatu na jugu Maroka prva je faza projekta koji treba da obezbedi struju za 1,2 miliona Marokanaca.

Svetska agencija Klimatski investicioni fond, koji je uložio 435 miliona dolara u taj projekat, saopštio je da će to biti najveća koncentrisana solarna elektrana, što znači da će davati struju i kada sunce ne sija.

Taj fond je naveo da je izabrao Maroko za projekat delom zbog njegove politčke stabilnosti, ali i zato što je vlada osnovala agenciju za solarnu energiju u uvela mere 2012. za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

"Maroko je više napredovao u pravnom okviru i ima osnovne elemente, dok su Tunis i Egipat prolazili kroz Arapsko proleće", rekla je menadžerka fonda Mafalda Duarte koja je dodala da je marokansko vođstvo sprovelo neke reforme kako bi se izbegli nemiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: