Svet u čudu: Kako u tome Kina ispred SAD?

Kinesko filmsko tržište ostvaruje prosečan godišnji rast od 30 odsto i verovatno će za dve godine prestići SAD i postati najveće tržište u toj industriji.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

14:26

Svet u čudu: Kako u tome Kina ispred SAD?
Foto: Thinkstock

Od ukupne prodaje bioskopskih karata u Kini prošle godine je zarađeno 6,7 milijaradi dolara, što je za 48,7 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi danas kineski list Čajna dejli.

Očekuje se da će ove godine filmovi na blagajnama u Kini zaraditi 9,12 milijardi dolara.

U SAD su prošle godine prodate karte u vrednosti od 10,4 milijardi dolara, pet odsto manje nego 2014.

"Kina će prestići SAD i postaće najveće filmsko tržište na svetu za dve godine", ocenjuje izvršni direktor kompanije "Imaks" (Imax) Ričard Gelfond.

Prošle godine su na blagajnama najviše zaradili domaći filmovi - 4,13 milijaradi dolara, što je za više od 60 odsto veća zarada nego od stranih filmova.

Jedanaest kineskih ostvarenja je za nedelju dana zaradilo više od milijardu juana (152 miliona dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: