Arapi padaju na najniži nivo, "rupa" guta pare

Budžetske rezerve Saudijske Arabije su prošle godine pale na najniži nivo za četiri godine, pošto su vlasti u Rijadu pokrivale ogroman deficit u državnoj kasi.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

12:50

Arapi padaju na najniži nivo,
Foto: Thinkstock

Deficit je nastao zbog smanjenja prihoda od prodaje nafte.

Budžetske rezerve Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, pale su krajem 2015. godine na 611,9 milijardi dolara, najniži nivo od 2011. godine, sa 732 milijarde dolara iz 2014. godine, navodi se u ekonomskom izveštaju saudijske investicione kompanije Saudi Džadva investment, a prenosi agencija Frans pres.

Prema projekcijama ove kompanije, budžetske rezerve će pasti na oko 500 milijardi dolara do kraja 2016. godine, pošto su cene nafte izgubile tri četvrtine vrednosti od sredine 2014. godine.

Ova kraljevina, kao drugi najveći svetski proizvođač nafte posle Rusije, registrovala je prošle godine rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara, pošto su prihodi od prodaje nafte pali za 60 odsto, na tek 118 milijardi dolara.

Kako bi finansirao bužetski deficit, zvanični Rijad je u decembru najavio niz mera štednje, među kojima je i podizanje cene goriva za 80 odsto, i povećanje cene električne energije, prirodnog gasa i vode, podseća Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: