Konačno otkrivena tajna nemačkog uspeha

Nemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Evropi, a velikim delom za to može da zahvali ubrzanom zapošljavanju žena poslednjih 10 godina, piše Blumberg

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

10:52

Konačno otkrivena tajna nemačkog uspeha
Foto: Thinkstock

Oko 73 oosto nemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 odsto više nego 2005. godine.

Sa 78 odsto zaposlenih žena starosti od 24 do 64 godine, Nemačka je zauzela drugo mesto u Evropskoj uniji, iza švedskih 80 odsto, kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi.

Još je važnija činjenica što je stopa zaposlenosti porasla 9 postotnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromenjena.

Utrostručen broj mesta u vrtićima

Oko 73 odsto nemačkih žena radilo je u 2014., što je 10 odsto više nego 2005. godine. Država se u velikoj meri pobrinula da što više žena može da radi pa je utrostručen broj mesta u vrtićima.

Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobijaju poslove u kojima se ne radi puno radno vreme, pa tako mogu da se prilagođavaju kada će da rade, a nemaju fiksno radno vreme.

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Nemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: