Zbog sunovrata cena "Mital" rasprodaje imovinu

Multinacionalni proizvođač čelika "ArselorMital" najavio je da će zatražiti od akcionara sveža sredstva, prodaju imovine i smanjenje troškova.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

10:37

Zbog sunovrata cena
Foto: Thinkstock

Na ovakav potez "ArselorMital" se odlučio pošto je dramatičan pad cena sirovina naneo težak udarac poslovanju u prošloj godini, ostavljajući veliku "rupu" u finansijskom izveštaju kompanije.

Zbog situacije na tržištu, najveći svetski proizvođač čelika je zabeležio neto gubitak od 7,95 milijardi dolara za 2015. godinu, preko četiri puta veći od gubitka iskazanog prethodne godine od 1,86 milijardi dolara, prenose agencije.

Kako bi nadoknadio minus, "ArselorMital" će “zavući ruku u džepove” akcionara putem dokapitalizacije u iznosu 3,0 milijarde dolara do sredine 2016. godine, i prodaće svoj 35-procentni udeo u španskoj automobilskoj kompaniji Gestamp, čime će prikupiti otprilike još 1,0 milijardu dolara.

Akcije grupe su potonule u očekivanju raspisvanja poziva za dokapitalizaciju, izgubivši na vrednosti gotovo 6,0 odsto na NJujorškoj berzi, nakon što su prethodno slične gubitke zabeležile na evropskim berzama, prenosi agencija AFP.

Suočivši se već sa padom svoje tržišne kapitalizacije u minule dve godine, 'ArselorMital' sada ne može da izbegne 'razvodnjavanje' akcionara putem povećanja kapitala za 3,0 milijarde dolara”, kažu brokeri kompanije “Aurel BGC”.

Analitičari Sosijete Ženerala smatraju da je odluka o povećanju kapitala "razočaravajuća, i nedvosmisleno odraz vrlo teških tržišnih uslova", prenosi francuska agencija.

Više od polovine gubitka je rezultat otpisa vrednosti imovine u rudarskom sektoru, što je posledica sadašnjeg pada cena rude gvožđa, ali čak i bez jednokratnih stavki "ArselorMital" je u gubitku 300 miliona dolara, u odnosu na 400 miliona u 2014.

Generalni direktor Lakšmi Mital priznao je u saopštenju da je "2015. bila vrlo teška godina za čeličane i rudarsku industriju... cene su se značajno pogoršale tokom godine kao rezultat viška kapaciteta u Kini".

Direktor finansija Aditja Mital je rekao na konferenciji za novinare da kompanija razgovara s Komisijom Evropske unije i drugim evropskim proizvođačima o načinima kako da se odbrane od jeftinog uvoza čelika iz Kine, koja je optužena za dampingovanje cena svog viška proizvodnje na svetskom tržištu.

"Ako pogledate rezultate poslovanja čeličana, nivo kineskog izvoza i njegov uticaj na cene na našim glavnim tržištima, jasno je da postoji hitna potreba za akciju", rekao je on.

Generalni direktor, Lakšmi Mital, naveo je u saopštenju da je kompanija u rudarskom segmentu poslovanja "u potpunosti fokusirana na prilagođavanje uslovima niske cene i da je smanjila gotovinske rashode za 20 odsto u odnosu na prvobitno ciljanih 15 procenata uštede". On je najavio dalje smanjenje troškova za 10 odsto kao cilj u 2016. godini.

Prihodi kompanije su lani pali za 20 odsto, na 63,6 milijardi dolara, što je u najvećoj meri rezultat sunovrata cena, budući da je grupa tek neznatno smanjila proizvodnju rude gvožđa i isporuke čelika.

Neto dug je skliznuo na 15,7 milijardi dolara na kraju prošle godine 15,8 milijardi na kraju 2014.

Dobit pre oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 28 procenata, na 5,2 milijardi dolara, navela je francuska agencija.

Kompanija je objavila novi plan restrukturiranja koji ima za cilj podizanje EBITDA po toni na iznad 85 dolara, bez obzira na promene cena sirovina. Brito dobit je, naime, pala sa 86 dolara po toni u četvrtom tromesečju 2014. na 56 dolara u istom kvartalu lani.

U celini gledano, najnoviji plan ima za cilj poboljšanje strukturne EBITDA za 3,0 milijarde dolara do 2020.

Grupa očekuje u 2016. godini, na temelju tekućih tržišnih uslova, bruto dobit iznad 4,5 milijardi dolara, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: