Usporio rast Indonezije

Privreda Indonezije je u 2015. ostvarila najsporiji tempo rasta za poslednjih šest godina, zbog sunovrata cena sirovina i slabijeg izvoza na tržište Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2016.

10:56

Usporio rast Indonezije
(Foto: Thinkstock.com)

Bruto domaći proizvod (BDP) Indonezije, najveće ekonomije jugoistočne Azije, porastao je prošle godine za 4,79 odsto, što je prvi put od 2009. godine da je stopa rasta BDP-a pala ispod pet odsto, prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci su, takođe, znatno ispod ciljanog rasta indonežanske vlade od sedam odsto.

Ipak, blago ubrzanje ekonomske aktivnosti u periodu oktobar-decembar 2015. godine, uz rast od 5,04 odsto na godišnjem nivou, bilo je iznad očekivanja.

"U četvrtom kvartalu je došlo do oporavka, tako da se nadamo da će privredni rast ubrzati u budućnosti, a posebno u ovoj godini", navodi se u saopštenju indonežanske statističke agencije.

S obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije, a naročito Kine, tražnja za ključnim izvoznim proizvodima Indonezije, ugljem i palminim uljem, znatno je smanjena, što je ugrozilo prihode indonežanskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: