EK dala zeleno svetlo budžetu Portugalije

Evropska komisija odobrila je nacrt budžeta Portugalije za 2016. godinu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

09:58

EK dala zeleno svetlo budžetu Portugalije
(Foto: Thinkstock.com)

Ipka, EK je upozorila da će portugalska vlada morati da preduzme dodatne napore kako ne bi prekršila propise Evropske unije o budžetskoj potrošnji.

"Posle intenzivne tehničke i političke diskusije, Komisija nije morala da od portugalskih vlasti traži reviziju nacrta budžetskog plana. Ipak, vladine planove prati rizik od nepoštovanja propisa iz Pakta o stabilnosti i rastu Evropske unije", izjavio je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Frans pres.

Posle dužničke krize evrozone, Komisija je 2011. godine dobila novo ovlašćenje u vidu nadzora budžeta članica EU, uz mogućnost stavljanja veta na budžetske planove zemalja članica ukoliko krše propise EU.

Prema propisima Unije, budžetski deficit ne sme biti iznad 3,0 odsto BDP-a, a javni dug iznad 60 odsto BDP-a.

"Put koji je pred našim portugalskim prijateljima i dalje je dug i trnovit", izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi.

Nova portugalska vlada, predvodjena socijalistima, stupila je na vlast u novembru prošle godine, navodi Frans pres, i podseća da je Portugalija još 2011. dobila medjunarodni paket pomoći koji je spasio od bankrota, i za čije je dobijanje zvanični Lisabon morao da sprovede seriju mera štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: