“Nekad je klijent bio mali, sada je mala banka”

Bankarski biznis moraće da pretrpi mnoge promene, jer vremena su se promenila, kao i relacija banka–klijent, kaže član Upravnog odbora Erste grupe Peter Bosek.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

12:50

“Nekad je klijent bio mali, sada je mala banka”
Foto: Thinkstock

“Nekada je banka bila velika, klijent je bio mali i bankari su čekali da on dođe kod nje. Sada je klijent postao veliki, a banka se smanjila u smislu da ona mora da stigne do klijenta, da nađe način kako da ga usluži”, izjavio je Bosek na konferenciji za novinare u sedištu Erste grupe u Beču.

Čekanje klijenta da dođe kod savetnika u banku je prošlost jer su se njihova očekivanja promenila. Banke sada moraju da nude da rade sa njim. To je promena koja će obeležiti ceo bankarski sektor, smatra Bosek.

Kako kaže, banke moraju da usvoje novi biznis model, za koji će trebati vremena, a u kojem će ponude biti koncipirane tako da budu deo životnog ciklusa klijenta.

“Odluka o uzimanju kredita je najčešće jednom ili dva puta u životu”, kaže Bosek i zato je važno da banka oseti trenutak i odgovori na potrebu klijenta.

Takođe je naveo da za banke više neće biti važno samo to koliko imaju klijenata, već će biti važan i način na koji se sa njima radi i šta im se i kako nudi.

U tom smislu veliki uticaj će imati i nezaobilazan proces digitalizacije, koji će omogućiti da se bankarskim korisnicima kvalitetnije plasiraju informacije, kazao je Bosek ali i dodao da “ne bi valjalo da se sve svede samo na elektronsko slanje novca, jer će onda nestati sva zabava”.

Na pitanje da li će digitalizacija pored pozitivnih imati i negativne strane, odnosno da li će biti zatvaranja filijala I otpuštanja, Bosek je odgovorio da će “u svakom slučaju morati da se vodi računa o troškovima”.
Foto: www.erstegroup.com
Osim digitalizacije i promene odnosa prema klijentu, bankarski biznis je okupiran još jednom krupnom stavkom a to je regulatorni aparat, za koji Bosek kaže da “raste kao đavo”.

“Žalimo se na to, ali ne vredi, ništa se ne menja. Skupo je, ali ne možemo zbog toga da uskratimo uslugu klijentu”, kaže član uprave Erste banke.

Govoreći o trenutnoj situaciju na tržištu, Bosek je kazao da je situacija takva kakva jeste, nije dobra, ali na nju ne može mnogo da se utiče.

“Usmereni smo na mala i srednja preduzeća koja ne mogu da dođu do tržišta kapitala i koje nikada neće biti listirane”, kazao je on i dodao da je i situacija na tržištima kapitala jako teška. “Veoma je teško sada dati savet za investiranje, ali i za štednju”, kaže Bosek.

Tržišta su ekstremno volativna, obveznice nisu neko rešenje, tako da je savet svakako diverzifikacija. I ne samo za investiranje već i za štednju, savetuje Bosek.

“Vreme zarade od 8 do 10 odsto je prošlo, sada je veoma teško dati savet za štednju, ali ono što je sigurno je da se čak i za prinos od tri odsto sada mora rizikovati. Opet, sa druge strane, ako sve držite na računu, doći ćete u situaciju da gubite novac i to nije dobro”, objasnio je član Upravnog odbora Erste grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: