Ispunjeno - nema Kineza u vrhu AIIB

Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB) imenovala je pet potpredsednika koji nisu iz Kine, saopšteno je iz te banke.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 05.02.2016.

11:02

Ispunjeno - nema Kineza u vrhu AIIB
Foto: Thinkstock

Nakon što je nedavno obećala da će biti međunarodna institucija i da neće biti korišćena za promovisanje uticaja Kine, imenovala je potpredsednike koji nisu iz Kine na pozicije potpredsednika za politiku i strategiju, korporativnog sekretara, kao i o funkcijama glavnog direktora za upravljanje rizicima, za upravljanje investicijama i za upravljanje adminitrativnim poslovima.

"Ovo je izuzetno snažna i posvećena grupa koja poseduje velika i različita iskustva, kao i bogatu ekspertizu koja će dobro poslužiti banci", izjavio je predsednik AIIB-a DJin Likun.

Bivši državni sekretar britanskog ministarstva finansija, Deni Aleksandar, imenovan je za korporativnog sekretara, a zvaničnik Svetske banke, Hoakim fon Amzberg iz Nemačke, za potpredsednika zaduženog za politiku i strategiju AIIB banke.

Na druge pozicije u banci su imenovani bivši visoki zvaničnici i bankari iz Indije, Južne Koreje i Indonezije, prenosi Rojters.

Prema rečima DJina, AIIB banka bi u ovoj godini trebalo da odobri kredite u vrednosti do dve milijarde dolara, a zatim bi u narednih pet do šest godina odobravala kredite u iznosu od 10 do 15 milijardi dolara godišnje.

AIIB banka, čije je osnivanje još pre dve godine predložio kineski predsednik Sji DJinping, postala je jedna od najvećih uspeha Kine u spoljnoj politici, ocenjuje Rojters, podsećajući da su se uprkos protivljenju Vašingtona, skoro sve saveznice SAD, poput Australije, Britanije, Nemačke, Italije, Filipina i Južne Koreje, pridružile novoj banci.

Kako navodi Rojters, SAD su izrazile zabrinutost zbog potencijalnog velikog uticaja Kine u toj banci, kao i izvlačenja koristi za kompanije koje su u vlasništvu kineske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: