Vrlo loše vesti za bankarskog diva

Švajcarska banka Kredi Svis je u 2015. uknjižila gubitak od skoro 3 milijarde franaka zbog visokih parničnih troškova i izdataka povezanih sa restrukturiranjem.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.02.2016.

15:18

Vrlo loše vesti za bankarskog diva
Foto: Thinkstock

Neto gubitak druge najveće švajcarske banke je prošle godine dostigao 2,9 milijardi franaka (2,6 milijardi evra) u poređenju sa neto profitom od 1,8 milijardi franaka iz 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Takvi poslovni rezultati izazvali su razočaranje kod investitora, zbog čega su akcije Kredi Svisa jutros pale za 12,1 odsto, na 14,53 franka.

Novi direktor banke Tidjen Tijam je u oktobru prošle godine najavio otpuštanje više hiljada radnika i prikupljanje nekoliko milijardi franaka kapitala, u nastojanju da poboljša bilans stanja banke i da se fokusira na poslove upravljanja aktivama i na azijsko tržište.

On je izjavio da Kredi Svis radi na ubrzavanju tog procesa, da planira godišnju uštedu od 500 miliona franaka, i da će uskoro otpustiti oko 4.000 radnika.

Najveći deo gubitaka iz 2015. godine je, kako prenosi Frans pres, povezan sa otpisom vrednosti aktiva Kredi Svisa u iznosu od 3,8 milijardi franaka u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, što je, kako se navodi u saopštenju banke, bilo posledica "nove strategije, strukture i organizacije najavljene u oktobru 2015. godine".

Restrukturiranje poslovanja je koštalo banku 355 miliona franaka, dok je za pokrivanje parničnih troškova izdvojeno 821 milion franaka.

"Poslednji kvartal 2015. godine obeležili su kolebljivi tržišni uslovi, pritisci na tržišnu likvidnost, oštar pad cena nafte, kao i nastavak neizvesnosti u vezi sa različitim monetarnim politikama", izjavio je direktor banke Tijam, predvidjajući za 2016. nastavak izazovnih tržišnih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: