Iz Jahua pored 1.700 ljudi, odlazi i Majerova?

Američka tehnološka kompanija Jahu otpušta oko 1.700 zaposlenih i rasprodaje "višak svog poslovnog prtljaga".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2016.

14:23

Iz Jahua pored 1.700 ljudi, odlazi i Majerova?
(Foto: Beta/AP)

Uzdrmanost firme će verovatno dovesti u pitanje i fotelju predsednice Uprave Marise Mejer, piše danas agencija AP.

Dugo predviđana “čistka”, ozvaničena juče, podrazumeva odbacivanje oko 15 odsto Jahuove radne snage, zajedno sa asortimanom usluga za koje je Mejerova odlučila da nisu vredni vremena i novca da bi internet kompanija ulagala u njih, navodi američka agencija.

Rezanje troškova je osmišljeno kako bi se uštedelo oko 400 miliona dolara godišnje da bi se nadoknadio oštar pad neto prihoda koji se predviđa ove godine.

Mejerova se takođe nada da će prodati neke Jahuove patente, nekretnine i drugu imovinu za iznos od 1,0 do 3,0 milijarde dolara.

Proizvodi koji “idu na doboš” uključuju Jahu igrice, Jahu TV i neke od digitalnih magazina koje je Mejerova pokrenula kao generalna direktorka kompanije. Ona će takođe zatvoriti kancelarije u Dubaiju, Meksiko Sitiju, Buenos Ajresu, Madridu i Milanu, dodaje se u tekstu.

Mejerova je, u jučerašnjem obraćanju frustriranim akcionarima, navela da će menadžment Jahua razmotriti i “strateške alternative”, koje bi mogle da rezultiraju prodajom celokupnog internet posalovanja kompanije.

Analitičari pretpostavljaju da bi Verajzon, AT&T i Komkast (Comcast) mogli da budu zainteresovani za kupovinu Jahuovog glasovnog posla, uprkos tome što on godinama propada.

Akcionari su postavili pitanje da li je razmislila kako da oživi rast internet kompanije nakon tri i po godine uzaludnog truda.

Akcija Jahua je pala za 34 centa na 28,72 dolara u produženom trgovanju nakon što su u javnost izašli detalji najnovijeg pokušaja Mejerove da napravi zaokret. Deonice kompanije su do kraja 2014. godine izgubile više od 40 odsto vrednosti, kako je poverenje investitora u Mejerovu bledelo.

Neki od najotvorenijih akcionara Jahua, kao što je kompanija za upravljanje imovinom SpringOul, već su zaključili da Mejerova takođe treba da bude otpuštena, piše AP.

Čak i pošto do kraja marta ove godine budu završena masovna otpuštanja, Jahu će i dalje imati oko 9.000 radnika - tri puta više od oko 3.000 ljudi, koliko je SpringOul na osnovu stalnog pada prihoda izračunao da bi kompanija trebalo da zapošljava.

Jahuov izveštaj o poslovanju u četvrtom tromesečju pruža nove dokaze o propadanju firme. Naime, nakon odbijanja provizije za oglase, prihodi su potonuli 15 odsto na 1,0 milijardu dolara u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pad od kada je Mejerova postala direktor u julu 2012, dodaje američka agencija.

Da stvari budu još crnje, Jahu prognozira pad neto prihoda u ovoj godini od 12 do 17 procenata.

Kompanija iz Sanivela, u Kaliforniji, zabeležila je u četvrtom kvartalu gubitak od 4,4 milijarde dolara, što odražava eroziju vrednosti njenih servisa. Taj iznos obuhvata 1,2 milijarde dolara straćenog novca za akvizicije napravljene pod rukovodstvom Mejerove, kao i 230 miliona dolara smanjenja vrednosti blog servisa Tumblr, koji je Jahuu kupio 2013. godine za 1,1 milijardu dolara, navodi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: