Gejts otkrio: Kako sam uhodio zaposlene

Koosnivač Majkrosofta Bil Gejts kaže da je na početku karijere bio veoma zahtevan šef i otkrio da je imao svoju tehniku za proveru kad ko dolazi na posao.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

11:28

Gejts otkrio: Kako sam uhodio zaposlene
Foto: Beta, AP

Tako je znao kada dolaze na posao, a kada napuštaju radno mesto.

Gostujući na radio emisiji "Desert Island Discs" na BBC-u, Gejts je govorio kakav je bio šef sedamdesetih godina prošlog veka u vreme kada je njegova kompanija još bila u razvoju i zapošljavala "samo šačicu ljudi".

Poznati biznismen i filantrop bio je veoma "težak poslodavac" na početku karijere, poznat kao neko s kim se teško pregovara i ko je veoma zahtevan, navodi Dejli Mejl.

Gejts je priznao da je na početku rada u Majkrosoftu bio "fanatik' kada je u pitanju posao što je ponekad, kako je rekao, bilo loše po radnike.

"Svima sam znao brojeve registarskih tablica tako da sam mogao samo da bacim pogled na parking i tako vidim kada ljudi dolaze, a kada odlaze. Na kraju sam morao malo da se opustim jer je firma porasla", rekao je on.

Gejts (60) je, takođe, priznao da je bio problematičan kao tinejdžer zbog čega su ga roditelji vodili kod psihijatra.

On je istakao da su ga roditelji naučili da "uzvraća društvu", te on i njegova žena Melinda danas odvajaju od svog bogatstva kako bi pomogli siromašnim delovima sveta.

Njegov otac je bio uspešan advokat, a majka nastavnik, dodao je Gejts.

Kao dete, obožavao je knjige, naročito biografije, i razmišljao je da postane advokat ili naučnik kako bi mogao da "rešava teške probleme", dodao je on.

U međuvremenu, postao je opsednut kompjuterima, te je provodio po pet sati dnevno učeći programiranje zbog čega je, kako je naveo, bežao iz teretane da bi unapredio svoje znanje.

On je istakao da je suosnivača Majkrosofta Pola Alena upoznao u školi, a sa 19 godina je napustio studije na Harvardu kako bi pokrenuo kompaniju.

Do 1979. godine, kada je Gejts imao 23 godine, Majkrosoft je već zarađivao 2,5 miliona dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: