Arapi prvi pred rudu: Rusi, da režemo?

Rijad traži sastanak sa najvećim proizvođačima nafte, uključujući i članice OPEK, kako bi se razmotrila situacija, cene i mogući rezovi, prenose svetski mediji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2016.

11:09

Arapi prvi pred rudu: Rusi, da režemo?
(Foto: Thinkstock.com)

Saudijska Arabija je preuzela inicijativu, izašla je sa predlogom da se proizvodnja nafte smanji, to će biti tema na sasanku OPEK u feruaru gde će učestvovati predstavnici naftnih giganata iz Rusije.

“Saudijska Arabija predložila je da se razmotri mogućnost smanjenja eksploatacije nafte. Plus, u februaru će biti održano zasedanje OPEK-a, u kojem ćemo mi učestvovati“, rekao je direktor "Transnjefta“ Nikolaj Tokarev posle savetovanja u Ministarstvu energetike Ruske Federacije s predstavnicima ruskih naftnih i gasnih kompanija.

Prema njegovim rečima, manji obim eksploatacije nafte mogao bi da bude jedan od mehanizama za postizanje ravnoteže cena nafte u svetu.

Ipak dodaje da tehnički, to nije trenutno moguće zbog hladnoće.

I Rijad i Moskva su omekšale su svoje stavove u vezi sa trenutnom politikom podsticanje izvoza kako bi se nadoknadili gubici od jeftinije nafte.

Ruska novinska agencija TAS izvestila je u sredu da je ruska naftna kompanija Lukoil zatražila od Kremlja da sarađuje sa OPEK-om po pitanju ograničenja proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: