"Hekleru" Nemci zakočili pušku, sad cilja Obamu

Nemački proizvođač kompanija "Hekler i Koh" pokušaće u SAD da poveća prodaju u potrazi za većom zaradom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.01.2016.

18:41

(Foto: Thinkstock.com)

Kompanija se odlučila na ovaj potez nakon što je Nemačka uvela ograničenje za izvoz oružja na Bliski istok, kazao je većinski vlasnik te kompanije.

Odluka dolazi u vreme kada američki predsednik Barak Obama pokušava da pooštri američka pravila o oružju.

"Ako su nas političari prisilili da praktično uopšte ne prodajemo na Bliskom istoku, moramo tražiti alternative. Proširićemo naše NATO poslovanje i civilno poslovanje u SAD. Mi smo Porše oružja na tom tržištu", kazao je za nemačke medije Andreas Hišen, koji poseduje 51 odsto kompanije Hekler i Koh.

U ekonomskom smislu, rekao je da na prodaju oružja civilima u SAD gleda kao na vrlo unosan posao. No, prodaja oružja je osetljiva tema u SAD nakon niza slučajeva masovnih ubistava.

Zabrinutost da bi Obama mogao pooštriti zakone o oružju pogurala je cene akcija proizvođača oružja budući da se ulagači nadaju rastu prodaje uoči novih ograničenja.

Hekler i Koh jedan je od vodećih svetskih proizvođača oružja, a njihova puška G36 je standardna oprema vojnika širom sveta.

Međutim, nemačko ograničenje izvoza oružja na Bliskom istoku izazvalo je lani pad godišnje dobiti pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) kompanije oko 25 miliona evra, sa 60 miliona u 2014. godini.

Grupa se takođe ranije ove godine našla pod pritiskom nakon izveštaja nemačkih carinskih tela da je prodala oružje nekim meksičkim pokrajinama kršeći izvoznu zabranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: