Davos - glavni igrači nisu tu

Terorizam i izbeglička kriza – teme su o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2016.

11:16

Davos - glavni igrači nisu tu
Foto: Tanjug/AP

Ali, glavna tema je – što je mnoge iznenadilo – digitalizacija industrije.

Klaus Švab, osnivač i predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, napisao je knjigu koju su učesnici i predstavnici medija dobili kao pozdravni poklon.

"Četvrta industrijska revolucija“ – naslov je knjige od 188 strana, u kojima Švab analizira posledice razvoja koji je, kako piše, „drukčiji od svega što je čovečanstvo do sada doživelo“.

Sve veća digitalizacija u procesu industrijske proizvodnje, zvana i „Industrija 4.0“, zaista ima ogroman potencijal. Prema jednoj anketi WEF, zahvaljujući njoj bi u industrijskim zemljama do 2020. godine moglo da bude ukinuto pet miliona radnih mesta.

U najpoznatije učesnike WEF koji se bave digitalizacijom privrede, spadaju Jak Ma Jun, osnivač kineske trgovinske platforme Alibaba; Šeril Sandberg, direktorka Fejsbuka; Ja Kin Žang, šef internet-firme Baidu; Satija Nadela, šef Majkrosofta kao i Hiroaki Nakaniši, šef japanskog koncerna za elektroniku i mašinogradnju Hitači.

Neobičan izbor tema

I pored toga, proglašavanje „četvrte industrijske revolucije“ za glavnu temu WEF je malo neobično. Jer, postoji čitav niz tema o kojima bi trebalo razgovarati mnogo hitnije. Na primer, teroristički napadi u Parizu, Instanbulu, Džakarti i Uagaduguu. Tu je i izbeglička kriza, zbog koje se Evropska unija nalazi na najtežoj probi u svojoj istoriji. Pad kineskog privrednog rasta, recesija u zemljama ubrzanog industrijskog razvoja poput Brazila ili Rusije; ekonomske sankcije protiv Rusije; pitanje zaštite životne sredine nakon samita o klimi održanog u Parizu...

Organizatori kažu da će se o svemu tome, naravno, diskutovati u Davosu. Do vikenda bi tamo trebalo da se održi 300 predavanja, seminara i okruglih stolova, u kojima će učestvovati oko 2.500 političara, menadžera i naučnika iz više od 100 zemalja. Među njima je i oko 1.500 predstavnika oko 1.000 firmi koje su omogućile održavanje WEF uplatom godišnjeg doprinosa od 458.000 evra.

Među zvanicama je i oko 300 osoba iz „javnog života“ – šefova država ili vlada, ministara, predsednika centralnih banaka, visokih funkcionera organizacija kao što su Svetska banka, Međunarodni monetarni fond ili Ujedinjene nacije, a tu su i holivudske zvezde Leonardo di Kaprio i Kevin Spejsi.

Glavni akteri nisu tu

Poznatih ličnosti na ovom samitu – ne nedostaje. Da li će WEF uspeti da ostvari svoju misiju „poboljšanja našeg sveta“, ostaje da se vidi. Ove godine verovatno neće biti nekih specijalnih momenata i susreta. Jer, neki važni akteri ipak nisu prisutni.

Na primer, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je centralna figura evropske izbegličke krize, a nema ni velikih protivnika njene politike – premijera Mađarske i Poljske. Umesto Merkelove, u Davos putuju predsednik Nemačke Joahim Gauk i vicekancelar Zigmar Gabrijel. Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanak šalje zamenika premijera Jurija Trutnjeva, dok će umesto turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tamo biti premijer Ahmet Davutoglu.

Od predstavnika SAD, tu će biti potpredsednik Džo Bajden i državni sekretar Džon Keri. Predsednik Barak Obama ni u poslednjoj godini na toj funkciji neće doći u Davos. Najviši po rangu Kinez koji će učestvovati u radu samita je potpredsednik NR Kine, Li Juančao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: