Svet je ozbiljno zabrinut, niko ne zna šta će biti

Nova snažna rasprodaja akcija pogodila je berze u Evropi i Aziji, jer su investitori zaplašeni padom cena nafte i pomračenja perpektiva rasta globalne ekonomije

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2016.

08:11

Svet je ozbiljno zabrinut, niko ne zna šta će biti
Foto: Thinkstock

"Kriza na globalnim tržištima akcija se danas ponovila, jer su investori ostali nervozni. Nastavak slabosti u cenama nafte i rastuća zabrinutost u pogledu rasta globalne privrede su u velikoj meri oborili cene akcija", izjavio je analitičar brokerske kuće "TJM Partners" Manodž Ladva u četvrtak, a prenosi agencija Frans pres.

Pariski indeks KAK 40 je oslabio u četvrtak po podne za 2,0 odsto na 4.301,42 poena, pogodjen 20-procentnim padom akcija automobilske kompanije Reno, koje je usledilo nakon što je policija sprovela raciju u pogonima Renoa u sklopu istrage oko manipulacija vrednostima izduvnih gasova. Ipak, kasnije popodne, taj gubitak je iznosio tek 2,0 odsto.

I frankfurtski indeks DAX 30 se suočio sa sličnim padom vrednosti, od 1,8 odsto na 9.781,41 poen, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je najveća ekonomija evrozone ostvarila rast od 0,25 odsto u četvrtom kvartalu, posle rasta od 0,3 odsto iz trećeg kvartala 2015. godine.

Londonski indeks FTSE 100 je oslabio za 1,0 odsto na 5.900,69 poena, nakon što je centralna banka Engleske zadržala REPO kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,50 odsto.

"Izgleda da je ovo samo nastavak rasprodaje koja se prethodno dogodila u SAD i Aziji , i pokazatelj krhke i neizvesne prirode tržišta u ovom trenutku", izjavio je analitičar kompanije Oanda, Kreg Erlam.

Većina azijskih tržista je, takođe, registrovalo pad akcija, sledeći Volstrit, jer je isparila nada u oporavak od nedavnog sunovrata deonica širom azijskog regiona. Japanski indeks Nikei je pao 2,7 odsto, sidnejski za 1,6 odsto, honkonški za 0,6 odsto, dok je jedino šangajski porastao za 2,0 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: