Fijatov "džip" probudio ljubav kod Amerikanaca

Prodaja kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) u SAD porasla je u decembru za 13 odsto, zahvaljujući snažnoj prodaji sportskih vozila marke "džip".

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.01.2016.

17:25

Fijatov
Foto: Beta/AP

FCA je u decembru prodao 217.527 automobila i lakih kamiona, što je 69. uzastopni mesec rasta prodaje, navodi se u saopštenju Fijata, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Iako je reč o rekordnoj prodaji za decembar, takav rast je ispod očekivanja deset "Blumbergovih" analitičara koji su prognozirali skok prodaje od 19 odsto.

Prodaja Fijatovog automobila marke "džip" je u decembru, na godišnjem nivou, skočila za 42 odsto, na 89.654 automobila, dok je u čitavoj prošloj godini, prodaja "džipa" porasla za 25 odsto na 865.028 jedinica.

Kako navodi njujorška agencija, kod Amerikanaca se ponovo probudila ljubav prema pikapovima i SUV vozilima, zbog nižih cena benzina, jeftinih kredita, sve većih popusta i jačanja tržišta rada.

Procenjivalo se da će FCA prednjačiti u izveštaju o decembarskoj prodaji, ali ga je nadmašio japanski Nisan, koji je prijavio 19-procentni rast prodaje.

Očekivalo se i da će sve vodeće američke i azijske automobilske kompanije prijaviti skok prodaje od makar deset odsto, ali je Ford podbacio. Naime, prodaja njegovih vozila je u decembru porasla za 8,3 odsto, dok su analitičari očekivali skok prodaje od 11 odsto, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: