Čemu svet da se nada - nafta pada na 5 USD

MMF procenjuje da će se rast iranskog izvoza nafte nakon ukidanja sankcija dramatično odraziti na cenu nafte i srušiti je na 5 do 15 dolara po barelu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2015.

16:48

Default images
Foto: Thinkstock

To bi moglo dotući ionako potresenu naftnu industriju.

Iran ima četvrte najveće naftne rezerve na svetu. Očekuje se da će 2016. početi izvoziti dodatnih pola miliona barela dnevno na globalno tržište.

Zapadne naftne kompanije već mesecima pregovaraju s iranskom vladom o mogućim projektima i prema njihovim informacijama dosad im je predstavljeno 70 planova.

U izveštaju o tržištu nafte koji je objavila početkom decembra, navela je iransku naftu kao jedan od faktora u predviđanjima rasta globalnih zaliha nafte na 300 miliona barela iduće godine.

Iranski izvoz od 2011. kad su im uvedene sankcije pao je za oko milion barela dnevno, a na tankerima drže oko 36 miliona barela. Stručnjaci tvrde da je reč o vrlo nekvalitetnoj nafti koju neće moći brzo puštati na tržište, možda ni uopšte.

Samo iščekivanje ukidanja sankcija nakon što su vodeće svetske sile s Iranom potpisale sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti, srušile su cene ovoga leta. Rana reakcija znači da su budući gubici koje bi mogla izazvati iranska nafte već uračunati u buduće ugovore, ali analitičari MMF-a očekuju i dodatni pad kad nafta zaista bude na tržištu.

Zaključuju da će reakcija tržišta na iransku naftu uvelike zavisiti od OPEK-a, kartelu 13 vodećih proizvođača nafte, koji još uvek nije spreman da smanji proizvodnju kako bi se stabilizovala cena nafte, već brani tržišni udeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: